Hoe wek je de impressie van een ruime woonkamer?

 Helaas hebben we niet allemaal een gigantische woonkamer, ik ook niet, hoe graag ik dat ook zou willen. Maar roeien met de riemen die je hebt is erg belangrijk om de ruimte in een kleine woonkamer volledig te benutten. 

Alles heeft te maken met optiek wanneer je bezig bent met je woonkamer ruimer te laten doen lijken. Want werkelijk groter wordt ie toch echt niet...helaas! 

Geef de muren niet een te donkere kleur

Net als dat zwart warmte absorbeert reflecteert het ook geen licht. Dit zorgt er dus voor dat de ruimte kleiner wordt gemaakt. Donkere kleuren geven echter wel een heerlijke warme sfeer in het huis. Mocht je dus toch wel een muur donker willen verven, kan je dat het beste toepassen op een klein muurtje. Geef de grotere vlakken dus een lichtere kleur.

Plaats meubels met een dunne frame

Massieve meubels kunnen ervoor zorgen dat de ruimte kleiner lijkt. Een bank op hoge poten of met een dun frame zal de optische illusie opwekken van een ruimere woonkamer.

Ruim rommel op

Dit spreekt voor zich, maar wordt toch vaak over het hoofd gekeken. Tuurlijk is elk huis weleens rommelig (mijne elke dag, met kleine kinderen ontkom je er bijna niet aan), dus maak jezelf ook niet gek als het wel eens rommelig is, maar probeer makkelijke opberg methodes te bedenken. Een juten mand bijvoorbeeld, waar je snel alle speelgoed in kan opbergen, of nog beter, een gesloten kast.



Werk de hoogte in

Kom je soms ook op plekken waar de ruimte immens groot lijkt en je blik wordt geworpen naar het plafond. Ruimtes met hoge plafonds creëren als snel een gevoel van grote ruimte. Werk ook in een kleine woonkamer de hoogte in. Zorg voor gordijnen die bijvoorbeeld helemaal rijken tot aan het plafond. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte.

Plaats grote spiegels

Spiegels creëren diepte door de reflectie van je woonkamer. Deze zijn dus bijna onmisbaar in een kleine woonkamer. 



Ronde tafels

Wees niet bang om gebruik te maken van ronde tafels. Soms kunnen rechthoekige tafels moeilijk geplaatst worden in een kleine woonkamer, vanwege de scherpe hoeken. 

Heb je kleine kinderen dat is een ronde tafel helemaal een uitkomst, dit zal voor veel minder ongelukken zorgen in een kleine ruimte. 

Plaats de eettafel ook niet direct tegen de muur maar laat ruimte vrij. Ruimte vrij laten is direct ook het laatste punt. 

Laat ruimte vrij tussen je meubels

Ook in mijn blog hoe creëer je een showroomwaardig huis heb ik hierover gesproken. Ruimte tussen de muur en meubels is een must om een ruimte groter te laken lijken. Ook tussen meubels geldt dit. Ruimte vrij laten, maakt dat de ruimte minder klein aan voelt.




Reacties