12 simpele stappen om je planten in leven te houden

 


Groene plantjes, ik word er zo blij van. Thuis heb ik dan ook een kleine urban jungle gecreëerd, die ik aardig goed in leven heb kunnen houden. Maar dit is niet altijd zo geweest. In onze vorige mini woning heb ik mijn destijds, enige plant om zeep geholpen. May he rest in peace. Toen we naar ons nieuwe huisje verhuisde in Corona lockdown, miste ik iets. Ik miste heel veel groen. Ookal hebben wij al veel groen in onze 0mgeving, door het thuiswerken kwam je toch minder buiten. Ik denk dat toen mijn liefde voor groen écht is begonnen. 

Ook ik gaf mijn plantjes water in overvloed of juist te weinig, maar met tijd komt kennis. 
In deze blog deel ik een paar basic tips om je planten in leven te houden




1. Weet wat voor plant je in huis haalt


Dit in verband met de standplaats. Elke plant heeft wat licht nodig om te groeien, maar elke plant heeft zijn eigen lichtbehoefte.  Niet alle planten houden van fel zonlicht. Als je dit doet met een plant die daar niet tegen bestand is heb je voor je het weet verbrande bladeren. Dit zijn vaak planten met dunne bladeren. 

Sommige planten zoals veel succulenten, ook wel vetplanten genoemd, kunnen gemakkelijk bij een raam op het zuiden worden geplaatst. Wanneer je een plant koopt staat er altijd een plaatje op de bijschrift. Deze plaatjes laten zien waar de plant zich het liefste bevindt. Dat kan zijn direct zonlicht, indirect zonlicht/halfschaduw of veel schaduw.



Een plant die halfschaduw prefereert zet je op een plek waar hij indirect zonlicht krijgt. Een plant die schaduw prefereert kan je het beste plaatsen tussen andere planten.


2. Ken zijn waterbehoefte

Merk je soms dat als je bij iemand thuis komt en je ziet een mooie plant, diegene zegt, ‘oh ja ik vergeet hem soms zelfs water te geven’. Er zijn namelijk maar weinig planten die dood gaan door verwaarlozing. Niet zeggende dat je dit dan moet doen. Maar dat de plant niet dood gaat komt omdat hij niet constant met zijn wortels in water staat. Het zijn namelijk vaak de plantjes die we teveel aandacht geven die het loodje leggen. Een plant kan je door teveel water geven doodmaken als een vis die je teveel eten geeft. Als er geen mogelijkheid gecreëerd wordt voor de plant om overtollig water weg te laten lopen, heb je namelijk kans op wortelrot . Rotte wortels zorgen ervoor dat de plant geen water en voeding meer kan opnemen, wat resulteert in een stervende plant. Maar hoe weet je hoeveel water je plant nodig heeft? Ook dit staat vaak aangegeven op de bijschrift, maar lang niet altijd. Als er wordt aangegeven 2 à 3 keer water te geven, kan de hoeveelheid voor iedereen wat anders betekenen. Belangrijk is om te weten of de grond continu vochtig moet blijven of dat de aarde tussen gietbeurten moet opdrogen. Maar hoe meet je dan de vochtigheid van de grond?




3. Koop een vochtmeter

Je kan natuurlijk je vinger gebruiken door hem 2 cm diep in de aarde te steken om te voelen of de aarde nog nat is, maar een ideale manier is om een vochtmeter aan te schaffen. Deze steek je tot diep in de aarde en lees je vervolgens af. Voor de meeste planten geldt dat ze vochtig willen zijn maar niet extreem nat. Merk je dat de vochtmeter nat aangeeft en na een week de grond nog steeds extreem nat is, dan weet je dat je teveel water hebt gegeven en de plant het water niet kan afvoeren. Dan wordt er ook geadviseerd je plant uit de aarde te halen, alle oude aarde van de wortels te halen, misschien even te drogen leggen om hem vervolgens in nieuwe potaarde te verpotten. 



4. Geef daarom liever kleine beetjes water


Vooral als je een nieuwe plant hebt en je zijn waterbehoefte nog niet kent, is het handig om meerdere malen per week kleine beetjes water te geven. Merk je dat de aarde snel uitdroogt dan kan je dit verminderen naar minder keer per week en naar meer water geven per keer. Zo leer je je plant steeds beter kennen. Net als de mens is ook elke plant anders. 


5. Koop waterbollen of waterdruppelaars


Waterbollen zijn ideaal voor wanneer je op vakantie gaat maar niet alléén dan! Het zijn ideale instrumenten om je plantjes te voorzien van de juiste hoeveelheid water. Dit omdat ze het zelf regelen. De bol vul je met water en steek je schuin tot diep in de grond, dicht naast de stam. Wanneer de plant water nodig heeft ontrekt hij vocht uit de waterbol. Als de plant te weinig water heeft gekregen, kan het zo zijn dat de waterbol binnen een dag leeg is. Blijkbaar had de plant dan veel water nodig. Vul de bol gewoon weer en je zal merken dat hij dit keer minder snel leeg zal gaan. 


6. Zorg voor een goede luchtvochtigheid


De meeste kamerplanten groeien in tropische klimaten en houden dus van een hoge luchtvochtigheid. Aan ons om deze omgeving na te bootsen. Vooral in de koudere maanden kan de lucht in huis namelijk erg droog worden. Dit zal je planten geen goed doen. Zorg er dan voor dat er water kan verdampen. Dit kan je doen door een waterbak aan de radiator te zetten en te sproeien op of rondom je plant. Niet alle planten houden er van om direct op het blad besproeid te worden. Dit zijn vaak planten met harige of fluweelachtige bladeren. Andere planten zoals de calathea  orbifolia vinden water op het blad heerlijk. Vertoont je plant bruine randen dan kan het zijn dat de luchtvochtigheid te laag is en je deze dus moet verhogen. 


7. Verpot wanneer nodig

Om een plant te laten groeien heeft een plant ruimte nodig. De ene plant zijn wortels zijn wat oppervlakkiger dan de andere plant, waardoor de ene plant meer ruimte ambieert dan de ander. Een plant kan worden verpot direct na aankoop, of als je dat niet doet kan je de vuistregel aanhouden dat wanneer de wortels uit de gaten aan de onderkant komen of boven de aarde uitkomen, het tijd is voor een nieuwe pot. Ga niet gelijk TE groot maar zorg voor een pot die 2 tot 5 cm groter is dan de vorige. 


8. Geef plantenvoeding

Van ongeveer begin van het voorjaar tot aan de herfst hebben de meeste planten extra plantenvoeding nodig. Dit varieert ook per plant. De ene plant heeft per maand  1 keer voeding nodig, de ander per 2 weken. Staat de hoeveelheid niet aangegeven op de bijschrift vraag het aan de teler. Daar kamerplanten in potten staan en niet buiten waar ze zelf op zoek kunnen gaan naar voeding, is het belangrijk wanneer deze in de bloei zijn te voorzien van voeding. 

9. Knip dode blaadjes weg
Wanneer er dood blad zit aan een plant zal de plant extra zijn best doen om het doodgaand blad te voorzien van genoeg voeding. Dit kost een plant enorm veel energie, waardoor de rest ‘vergeten’ kan worden. Door het doodgaand blad weg te knippen kan de plant zijn energie beter verdelen en dus beter gaan groeien. 

11. Verplaats je plant niet constant

De standplaats van een plant is erg belangrijk. Zo is het dat een plant niet graag op de tocht staat of bijvoorbeeld niet graag te dicht bij de verwarming. Heeft je plant een goed plekje gevonden en heb je hem verplaatst en merk je dat hij niet meer goed groeit of slap gaat hangen, dan kan het zijn dat hij niet tevreden is met zijn nieuwe standplaats. Ik heb bijvoorbeeld een calathea zebrina die bij ons in de slaapkamer staat waar hij het heel goed doet. Af en toe neem ik hem mee naar beneden om hem te ‘groomen’. Toen ik hem vergat weer mee te nemen naar boven, begon hij slap te hangen. Hij is dus enorm gewend aan zijn plek in onze slaapkamer. 

12. Geef je plant een douche

Er zijn planten die het heerlijk vinden om af en toe onder de douche te worden gezet. Of in de regen buiten. Hierdoor worden de bladeren ook schoon en het geeft ze een heerlijke opkikker. Planten vangen licht op middels hun bladeren, als er stof op komt kunnen de bladeren het licht minder goed opvangen. Tuurlijk kan je de planten afstoffen, maar een lekkere douche, daar worden ze extra schoon van. 




Reacties