Je verzamelwoede onder controle houden


Omagaaaaahhddd zo-veel rommellllll. 

Komt dit ook wel eens uit jouw mond? Uit de mijne echt regelmatig, dat is meestal omdat al het speelgoed weer uit de kist is gehaald en de vloer voorzien is van nieuw tapijt, oftewel, nekbrekend speelgoed. Met kids is het gewoon erg moeilijk om het huis continu op orde te houden. Maar er is wel een manier om dit z.s.m opgeruimd te hebben.  Soms zie ik speelgoed waarvan ik denk dat de kids best zonder kunnen, omdat ze er eigenlijk, nooit mee spelen! Dit geldt ook voor je eigen spullen.  Als mens hebben we eigenlijk ontzettend weinig nodig, maar het is gewoon een feit dat de meeste van ons TE veel troep hebben. Ja troep! Dingen die we niet eens gebruiken. 

De maatschappij maakt ons ook gewoon koopziek. Zo gek is dat natuurlijk niet met al die reclames. En shoppen is ook leuk he! Don't get me wrong, maar soms houden we teveel vast aan oude spullen die we niet meer gebruiken en niet meer nodig hebben. Wanneer dat zo is, is het tijd om even je verzameling aan spullen langs te gaan en kijken wat je niet meer nodig hebt, of beter gezegd, zonder kan.

In deze blog geef ik een paar tips hoe je het beste van al die clutter kan afkomen. Heb je dit nog nooit gedaan, dan is het wel eens tijd om te beginnen, want hoe minder onnodige spullen je in huis hebt hoe rustiger het wordt in je hoofd.

Hoe te beginnen?

Zie je enorm tegenop om het hele huis onder handen nemen. Begin dan klein, of met 1 categorie. Ga niet gelijk gek doen, maar begin bijvoorbeeld eerst met de keuken. Ga elk keukenkastje af, kijk naar houdbaarheidsdata en gooi weg wat over datum is. Heb je producen die je eigenlijk niet gebruikt, geef het weg aan iemand die er wel wat raad mee weet. Heb je producten die bijna over datum zijn, zoek leuke recepten op om ze z.s.m. te gebruiken om verspilling te voorkomen. 

Ruim op in categorieën

 Vaak weet je niet waar te beginnen en gebeurt er helemaal niks. Begin daarom klein. Begin met het sorteren van elke pen in je huis! Vaak heb je pennen in huis die het niet eens meer doen (ik ben er zo eentje, ik ben echt een stiften en pennen hamsteraar). Controleer welke pen nog werkt en welke niet en gooi de kapotte pennen weg. Dit zal voelen als een kleine overwinning dat zal smaken naar meer. So don't give up hope!

Wil je een stapje verder, ga dan voor je klerenkast. Dit kan echt een hele grote uitdaging zijn, want vaak zie je pas hoeveel kleren je hebt als je al je kleren over je bed gooit. Je kan je kleren op verschillende manieren sorteren.

Sorteren van kleding

Ga je sorteren per categorie, dan sorteer je alle rokken, t-shirts, truien, sokken, maillots noem maar op en ga je per categorie sorteren. Dit heeft zijn voor- en nadelen. Een groot nadeel vind ik zelf dat je sneller wat houdt omdat je kan denken ooh, ik doe maar 1 stuk weg want dan heb ik er nog 3 over. Terwijl als je het doet door al je kleding op 1 grote hoop te gooien, zal je sneller kunnen bepalen wat je wel en niet draagt en dan maakt de categorie per kledingstuk niet uit. 

Draag je nooit rokken, echt nooit, zelfs niet op een blauwe maandag, waarom zou je deze dan bewaren? 

Maak 3 stapels zodat je weet welke kleding je weggooit, weggeeft/verkoopt en houdt. Kleding dat je weggooit gooi je natuurlijk nooit weg, er zijn zat textiel containers waar je oud textiel een tweede leven kan geven. Heb je kleding dat er nog super goed uit ziet maar jij zelf nooit draagt, verkoop het dan. Of geef het aan familie of vrienden. 

Twijfel je nog? Weet je niet zeker of je iets weg wil gooien, hang je hanger met dat kledingstuk dan omgekeerd in de kast. Geef jezelf een tijd. Heb je dat kledingstuk na 6 maanden of een jaar niet gedragen, dan weet je dat het tijd is dat kledingstuk weg te doen. Doe het weg, vriendin!

Meerdere productsoorten die je per keer kan gaan sorteren

  • dekens/plaids
  • make up
  • bestek
  • cd's/dvd's 
  • schoonmaakproducten
  • kruiden
  • batterijen
  • speelgoed
  • kabels
  • gereedschap
  • schoenen
Papierwerk

Niemand vindt dit leuk, want papierwerk is gewoon stom. Klaar. Maar opgeruimd papierwerk is wel erg belangrijk. Wel fijn dat heel veel papierwerk nu digitaal wordt geleverd. Ook beter voor het milieu. De meeste instanties mogen maar 7 jaar documentatie bewaren en daarna wordt er niet echt meer naar gekeken. Heb je papierwerk dat eigenlijk niet echt meer belangrijk is en wat je waarschijnlijk niet nodig zal hebben, zet ze in de papier shredder. Wat je wel moet gebruiken sorteer je in mappen.

Berg seizoensgebonden spullen op

Het is nu zo ontzettend koud en mijn spaghetti topjes worden dus ook niet gedragen. Onnodig om ze dus in de kast te laten hangen. Heb je zomerkleding dat je kast uitpuilt, berg deze op in bakken en plaats ze boven op je kast. Heb je een schuur of een box dan kan je deze ook mooi opbergen. Zelfde geldt voor kerstspullen. Heb je thuis geen ruimte om spullen op te bergen, dan kan je ook altijd kijken of je een box kan huren om seizoensgebonden spullen op te bergen. 

Gooi kapotte dingen weg

Ik heb vroeger best wat problemen gehad om spullen weg te gooien, je denkt namelijk een band op te bouwen omdat het je doet denken aan een bepaalde tijd. Maar eerlijk gezegd hebben maar weinig spullen emotionele waarde. Probeer kapotte dingen weg te gooien, het zal je echt goed doen. 
Geef weg wat je niet gebruikt maar wat nog wel in goede staat is. En eerlijk, spullen weggeven voelt zo goed als je een ander er zo blij mee kan maken.

Doe soortgelijke producten weg

Je hebt 2 roze truien, waarvan je er eigenlijk maar 1 van draagt, waarom houd je de ander dan? 
Bepaal welke je wel draagt en welke niet. Dit geldt eigenlijk voor principe alles. Tuurlijk heb je meerdere handdoeken, want die gebruik je dagelijks. Draag je alleen maar roze truien dan heb je die waarschijnlijk ook wel nodig. Maar heb je twee printers en gebruik je er maar 1? Verkoop er dan eentje. Wees kritisch met wat je dubbel hebt in huis. 

Verkoop meubels

Wil je wat meer ruimte en heb je meubels die eigenlijk niet meer in je interieur passen, verkoop ze dan! 
Vooral ongebruikte meubels kunnen je huis vol maken, ook omdat je psychologisch gezien het product niet 'nodig' acht. 

Houd het bij

Net als in mijn vorige blog hoe houd ik mijn huis schoon en opgeruimd is het erg belangrijk om dit bij te houden. Doe 1 keer in de zoveel maanden een grote de-clutter schoonmaak. Zo houd je beter bij wat je allemaal in huis hebt en zal je ook minder snel dubbele spullen kopen.




 





Reacties