De bananenplant


 

De bananenplant

De bananenplant, ook wel de musa genoemd, is een fantastisch mooie plant om te zien, het brengt je door haar mooie bladeren direct in gedachten naar een mooi exotisch oord en geeft je huis direct een tropische look.  Het is wel een plant voor echte plantenmoeders. Lees verder waarom.


De bananenplant houdt van water!

De bananenplant is een echte liefhebber van water. Hij groeit namelijk ont-zet-tend snel! In het voorjaar en in de zomer kan je zeker elke twee weken wel een nieuw blaadje tevoorschijn zien komen. Het is dus uiterst belangrijk deze plant van veel water te voorzien. Maar ook hier geldt.. bijna geen enkele plant houdt van natte voeten. Je kan er bij deze plant rustig voor zorgen dat hij altijd wat vocht heeft maar zorg nooit voor te natte aarde. Zelf maak ik gebruik van waterbollen, ook bekend als waterdruppelaars. Zo kunnen ze zelf aan de hand van hun eigen waterbehoefte slokjes nemen. Mocht je deze bollen lelijk vinden, wat echt geen gekke mening is, is een vochtmeter uiterst belangrijk. Zorg er dan voor dat de meter vochtig aangeeft maar niet nat





Waterbollen worden veelal gebruikt wanneer men een weekje of misschien twee, op vakantie gaat. Zelf kan je ze ook maken door een water of colafles te vullen en ondersteboven in de aarde te stoppen. 

Eenmaal terug van vakantie haalt men vaak de waterbollen weer uit de aarde, maar ik zelf vind ze super handig. Vooral voor mijn grotere planten. Ik kan ze dan makkelijk aan de andere kant verbergen waardoor je ze niet ziet. Wanneer de bollen leeg zijn vul je de bol weer en stop je ze weer tot diep in de aarde. Zo bepaalt je plant zelf wanneer ze drinkt en zal ze geen last krijgen van natte voeten.


Met zon maak je je bananenplant erg blij

De bananenplant is een tropische plant die voornamelijk voorkomt in zuid-oost Azië. Dus je kan je wel voorstellen dat deze plant erg van zon houdt. Daarom is een plek bij het raam op het zuiden heerlijk voor deze plant. Let wel, dat de plant eerst bij de kweker vandaan komt en hoogstwaarschijnlijk nog niet in de felle zon is geplaatst. Zet hem daarom eerst dicht bij het raam maar niet in de volle zon. Op deze manier kan de plant even wennen aan zijn nieuwe omstandigheden en leefomgeving. Mocht de plant namelijk de felle zon nog niet gewend zijn, dan kunnen de bladeren verbranden. 


Dus de musa kan niet altijd volle zon verdragen maar zeker geen schaduw. De plant mag echt niet te donker staan. De plant heeft minimaal 5 uur direct licht nodig. Door lekker in de zon te staan of in veel direct licht, zal de musa je telkens met nieuwe bladeren verrassen. En een groeiende plant betekent natuurlijk een grotere pot. Oftewel verpotten of..stekken!




Musa babies!

De bananenplant groeit dus enorm snel en kan ook verdorren omdat hij door zijn snelle groei ook baby’tjes maakt. Schattig hè!? Wil je dat je plant mooi blijft groeien is het van uiterst belang om deze babies, zodra ze groot genoeg zijn te stekken. Dit zal ongeveer rond de 10 cm zijn. Ze hebben dan al hun eigen wortels. Vind je het een prachtig gezicht al die babies rondom je moederplant dan is het tijd voor een grotere pot. Doordat er veel voeding gaat naar de jonkies zal de moeder uiteindelijk afsterven en dat is natuurlijk zonde. Daarom is genoeg ruimte dan erg belangrijk. 


Zelf stek ik mijn bananenbabies altijd omdat ik mijn moederplant graag zo groot mogelijk laat groeien.  Bovendien is het echt heel leuk om die babies weg te geven aan vrienden en familie. Let wel, elke keer dat je je plant uit de aarde haalt, zal hij weer moeten wennen. Wees dus extra lief voor je plantjes en stop ze in verse potaarde zodat ze voldoende voeding krijgen. 


Luchtvochtigheid


Nou, de musa is dus afkomstig uit Azië, waar de luchtvochtigheid dus groter is dan hier in Nederland. Daarom kan de musa een lekkere sproeibeurt  echt wel waarderen. Ik sproei mijn bananenplantjes zeker wel 2 keer per week. Het beste is ( geldt eigenlijk voor alle planten) om ze te sproeien met regenwater. Het kalkgehalte in kraanwater is namelijk soms te hoog en dat vinden de meeste planten eigenlijk niet zo fijn. Ze kunnen er ook witte vlekken van krijgen. Wat je kan doen is een regenton buiten plaatsen of kraanwater te tappen en deze in grote cola of waterflessen te bewaren. Hierdoor verdwijnt de kalk enigszins. 


Bruine bladeren

Bruine of gele bladeren zijn bijna niet te voorkomen als je een bananenplant hebt die goed groeit. Onderste bladeren kunnen dan geel worden of bruine randen krijgen. Dit is een normaal verschijnsel en als je het gele blad onderaan wegknipt zal er een mooi nieuw blad verschijnen aan de bovenkant van de plant. Dat is altijd zo een mooi verschijnsel om te zien omdat het blad zich over de dagen uit zal rollen. Zijn de bladeren nog mooi maar zijn alleen de randjes bruin, dan kan je er ook voor kiezen om het blad even te laten en alleen de randjes weg te knippen. 





Besluit je het gehele blad weg te knippen doe dit dan zo dicht mogelijk bij de stam maar laat nog een klein stuk zitten. De stam van de bananenplant is namelijk een opeenhoping van oude bladeren, die een soort van in verweven raken met elkaar. 


Besef wel een bananenplant is een plant dat van oorsprong erg groot wordt en vaak oneffenheden vertoont. Hoe goed je je plant ook verzorgt deze bruine randjes zullen nooit voorkomen kunnen worden. Dus omarm de rauwe randjes van je plant, maar weet wanneer en hoe je de oude bladeren wegknipt. 


Ben jij ook zo gek van de musa en wil je in het vervolg nog meer plantenstories lezen bezoek dan de instagrampagina om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen. Hier kan je ook vragen stellen en verzoekjes doen voor eventueel andere info! 


Reacties